VijestiBosna i Hercegovina

Stižu sankcije Srpskoj: Šmit najavio reakciju na Dodikov potez

Kristijan Šmit, kojeg Republike Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, danas je tokom saslušanja pred Komitetom za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije, govorio o sankcionisanju političara iz Republike Srpske koji su na crnim listama.

Kazao je kako se više zalaže za “finansijsko uslovljavanje Republike Srpske” i da su u vezi sa tim “EU i Njemačka blokirali neki novac i sada razgovaramo sa MMF-om i drugima da vidimo šta oni mogu uraditi”.

Šmit je na početku svoga svjedočenja kazao kako mu je drago što su se stvari pokrenule u BiH što nije bio slučaj prethodnih godina zbog, kako je istakao, blokada predstavnika iz entiteta Republika Srpska.

Sada su se ti predstavnici, dodao je, predvođeni entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom vratili u institucije.

Na pitanje da li će koristiti tzv. Bonske ovlasti protiv političare iz Republike Srpske, koji su u vlasti, a nalaze se na crnim listama SAD i Velike Britanije, Šmit je odgovorio da bi volio da je ovo sada vrijeme Pedija Ešdauna kada je bila snažnija podrška međunarodne zajednice, prenosi N1.

– Ponekad bih volio da sam poput Ešdauna, on je radio u nekom drugom okruženju kada je bilo snažno prisustvo SFOR-a i imali smo međunarodnu policijsku strukturu. Ne bih to odbacio, ali još uvijek ne bih koristio Bonska ovlašćenja. Više bih razmišljao o finansijskom uslovljavanju. Republika Srpska je jedan od siromašnijih dijelova BiH, treba novac i podršku. Očito da je Dodikova odluka da se nagradi Putin, malo nas navela na neki drugi pravac. EU i Njemačka su blokirali neki novac i sada razgovaramo sa MMF-om i drugima da vidimo šta oni mogu uraditi. To treba da ima dalekosežne posljedice, a ne samo da se ukloni jedna osoba. Za 9. januar smo u Republici Srpskoj imali jednu paradu koja je bila prikaz srpskog identiteta, a to nije srpski entitet nego multietnički. Deveti januar se veže za Karadžića i ono što je najavio 1991. Godine – zaključio je visoki predstavnik u BiH.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM