Zanimljivosti

SIMPTOMI RAKA KOJE MOŽETE DA OTKRIJETE DOK DIŠETE: Pet dodatnih znakova razlog su da se momentalno javite ljekaru

Velika je vjerovatnoća da ćete se izliječiti ako bolest prepoznate u početnom stadijumu, zato je veoma važno da osluškujete svoje tijelo

Rak glave i vrata je odgovoran za više od 4.000 smrtnih slučajeva godišnje u Velikoj Britaniji, navode podaci iz Cancer Research UK. Godišnje ima preko 12.000 slučajeva, pa je važno prepoznatii znakove bolesti, piše The Sun. Rak larinksa je smrtonosni rak koji pogađa vrat.

Od ljekara opšte prakse se trenutno traži da uzmu u obzir rak larinksa samo ako neko ima upornu promuklost ili neobjašnjivu kvržicu na vratu.

Ali postoji nekoliko drugih simptoma bolesti kojih ljudi treba da budu svijesni. Jedan simptom može uticati na način na koji dišete. Prema veb stranici NHS-a, bučno disanje je znak raka.

Simpotomi koji su povezani,a na koje treba da obratite pažnju:

Promjena u glasu, kao što je uporna promuklost

Poteškoće ili bol pri gutanju

Kratak dah

Uporan kašalj

Kvržica ili otok na vratu

Glavni tretmani za rak grla uključuju radioterapiju, operaciju, hemoterapiju i ciljane lijekove protiv raka, navodi NHS. Vaš plan lječenja će zavisiti od stadijuma raka. Ako ste zabrinuti zbog bilo kog simptoma, trebalo bi da zakažete pregled kod svog ljekara opšte prakse.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM