Zanimljivosti

“Radi se o ove 3 stvari” Vučić objavio čime je ZAPRIJEĆENO SRBIJI ako ne prihvati plan za Kosovo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da mu je velika petorka, u drugoj rečenici koja mu je saopštena, rekla da se mora da prihvatiti plan za Kosovo, inače će u suprotnom biti suočeni sa ozbiljnim posljedicama, a to su prekid procesa evropskih integracija, povlačenje investicija i sveobuhvatnim mjerama koje će nanijeti štetu Srbiji.

Uprkos teškoj situaciji, Vučić je naveo da Srbija mora da razgovara i da nastavi svoj evropski put.

“O konačnim zahtjevima izjasniće se i narod”
– To je zato što bismo izgubljeni ekonomski i politički bez toga. A da budemo izlovani, kao predsjednik ne bih pristao da na taj način vodim zemlju. Naš plan je da radimo mnogo više i jače, da radimo na reformama na našem pravnog-medijskog sistema. Da u svemu budemo najbolji, da pokušamo, da istovremeno radimo i razgovaramo i sa Albancima i sa Evropljanima, a narodu mogu da kažem da nitismo sta potpisali niti ima naš paraf, samo smo suočeni sa činjenicama. Kada budemo suočeni sa konačnim zahtjevima, o tome će se izjasniti i narod i Narodna skupština i cijelo srpsko društvo – rekao je Vučić.

Na početku izlaganja, Vučić je naveo:

– Svi smo prethodnih dana vidjeli prvu verziju tzv. francusko njemačkog plana, ali niko nije želio da govori o kontekstu i onome sa čim se Srbija suočava. Kada gledate neki papir lako pronađete bezbroj zamjerki, a u ovom papiru nije lako pronaći bilo šta čime bismo bili oduševljeni. Naprotiv -rekao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

– Činjenica da su sada promjenjene geopolitičke okolnosti, Evropa je u ratu, nema tolerisanja iskakanja u političkom smislu, žele da u svom dvorištu, bude sve kako oni žele. Ovom oštrom istupu EU još je doprinjelo jer je kontekst takav da u prethodnim mjesecima, to je postalo jedan od najvećih problema za Srbiju jer nismo uveli sankcije i zbog incidenata koje je Kurti izazivao – rekao je Vučić.

“Sve zemlje prihvatile plan”
On je naveo da je u Kurtijevo vrijeme dosad bilo 288 incidenata.

– Oni traže sukob zato što žele da NATO uđe u sukob sa Srbijom, kako bi izbjegli formiranje ZSO. Podsjetiću Srbima nije bilo dozovljeno da glasaju, pucano je u srpsku djecu jer su nosili srpske badnjake. Oni su osudili Srbiju zbog barikada, nisu željeli da čuju i razumiju zašto su Srbi sa KiM to uradili. Mi smo za njih krivi, jer su barikada izazvali nestabilnost, a ne šikaniranje Srba i oduzimanje prava Srbima. Oni su došli sa jednim planom, koji smo mi vidjeli prije 60 dana. Mi nismo učestvovali u pravljenju tog plana, niko nas ni oko čega nije konsultovao, oni su samo došli da ga predoče. Nigdje ništa nismo uradili, nikoga nismo napali, došli su i pokazali plan, a onda su 13. decembra sve zemlje članice prihvatile plan, čak i pet zemalja nepriznavača – rekao je predsjednik.

Vučić naglasio.

– U samom planu nema eksplicitnog priznanja Kosova iako su prikrili činjenicu da postoji obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u UN. Oni su ga usvojili i time je taj plan postao de fakto pregovarački okvir – pojasnio je Vučić.

Tri prijetnje za Srbiju
– Mene je veoma zabrinulo nešto što se neće dogoditi za tri dana, mjesec dana, ali hoće za možda šest mjeseci. Ja to nisam htio da krijem od naroda. Došla je petorka, i u drugoj rečenici koja mi je saopšteno, rečeno je “morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora da bude prihvaćen, odnosno, defacto novi pregovarački okvir za put ka Evropi, suočićete se sa tri stvari – rekao je Vučić i naveo da su to:

Prekid procesa EU integracija
2. Zaustavljanje i povlačenje investicija

3. Sveobuhvatne mjere koje će nanijeti štetu Srbiji

Vučić je rekao da je njegov posao da brine o državi.

– Da mi ne biste govorili da je Srbija uradila nešto što nije, ne brinite građani. Jasno sam im rekao šta je za Srbiju neprihvatljvo. Ja ću preuzeti sve na sebe kada do toga dođe i kupiti vrijeme za Srbiju. Mi moramo dotad da razgovaramo sa evropskim zvaničnicima i Albancima i da rješavamo probleme ličnih karata, registracije, robne razmjene. Mi ne možemo da sprečimo njihov ulazak u NATO i Savjet Evrope, ono što možemo jeste da radimo na tome kako da podižemo stepen povjerenja između nas i Albanaca i da tražimo način kako da izgradimo strategiju za neki dugotrajni mir. Prije svega mora da bude formirana ZSO, i ZSO ne može da bude NVO, jer ima svoja 22 principa, koja sam ja potpisao 2015. godine sa mnom i Mustafa. Ciljevi koje imamo nisu nimalo nevažni, a to je jačanja lokalne demokratije, pun nadzor lokalne privrede, obrazovanja, socijalna i zdravstvena zaštita. Slijedi velika borba za ZSO – izjavio je Vučić.

 

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM