PodrinjeVlasenica

Potvrđena optužnica za ratne zločine u Vlasenici: Elvis Đurić progonio, ubijao, mučio Bošnjake

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Elvisa Đurića, nastanjenog u Srbiji, za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice 1992. godine.

Prema potvrđenoj optužnici koju je Tužilaštvo BiH objavilo na svojoj stranici, Đurić je kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti (SJB) Vlasenica učestvovao u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na području Vlasenice – ubistvima, zatvaranjem, oduzimanjem fizičke slobode i drugim nečovječnim djelima.

Jedna od osam tačaka optužnice ga tereti i da je u junu 1992. godne u mjestu Durakovići zarobio civila koji nije pružao nikakav otpor, a zatim ga lišio života tako što je “izvadio nož iza pojasa, prišao oštećenom, zavrnuo mu glavu, a potom oštricom noža preklao i odsječenu glavu bacio”, prenosi Detektor.

Đurić je optužen, između ostalog, i da je u maju iste godine zajedno s drugim vojnicima i policajcima učestvovao u napadu na selo Džamdžići, ubistvima civila i paljenju kuća, kao i da je istog mjeseca u zgradi SJB-a Vlasenica s drugim policajcima premlaćivao jednu žensku osobu.

Optužnica protiv Đurića podignuta je krajem prošle godine, a tada su iz Tužilaštva naveli da je optuženi državljanin BiH i Srbije, te da je nastanjen na području Srbije.

Elvis Đurić je do 2003. godine radio na poziciji šefa krim policije u Vlasenici. Zajedno sa bratom Aleksandrom vršio je zločine nad Bošnjacima u Vlasenici.

 

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM