VijestiBosna i Hercegovina

“Plata može biti i 800 KM ako radite više od 20 godina” Premijer Višković o najnižoj plati u Srpskoj

Najniža neto plata u Republici Srpskoj u ovoj godini biće 700 KM. Jedino kod nas se na minimalnu platu obračunava minuli rad, pa će tako ova plata biti od 700 do 800 za one koji koji imaju više od 20 godina radnog staža.

Ovo je danas izjavio premijer RS Radovan Višković poslije sjednice Vlade RS na kojoj je odlučeno da najniža plata u Srpskoj bude povećana sa 650 na 700 KM.

Po riječima Viškovića, najniža plata u Republici Srpskoj je veća nego u FBiH za 110 KM. U drugom entitetu neto najniža plata je 590 KM, a u Srpskoj je taj iznos bio određen od 1.1. 2022.

– Kad uporedite taj period od 2022, onda imamo povećanje minimalne plate u RS za 18,6 odsto i to je značajno više od godišnje inflacije u 2022 – poručio je Višković.

Prilikom donošenja odluke o najnižoj plati, Vlada RS je, kako je naveo Višković, cijenila i poziciju poslodavaca i zahtjeve sindikata. – Uzeli smo u obzir sve analize i nadam se da će ova odluka na neki način zadovoljiti obe strane u RS, i radnike i poslodavce. Morali smo, takođe, povesti računa i o poslodavcima koji rade u niskoakumulativnim granama kako ne bismo ugrozili njihove poslovanje sa značajnim povećanjem najniže plate – zaključio je Višković.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM