Ljepota i Zdravlje

OVAJ ZAČIN OBARA NIVO ŠEĆERA U KRVI: Rezultati su vidljivi za nekoliko sedmica, obavezno probajte

 

Iako ga mnogi smatraju dodatkom poslastica, cimet se dugo koristi u kineskoj medicini.

Nivo šećera u krvi se mora održavati u granicama normale tokom cijele godine.

Ukoliko se ne kontroliše može izazvati niz zdravstvenih komplikacija, a ovaj začin dokazano smanjuje nivo šećera u krvi. Cimet je blago gorkastog, zemljanog ukusa i dodaje se mnogim jelima i poslasticama. Osim što jelima daje poseban ukus, snižava i nivo šećera u krvi tvrdi nutricionista Rob Hobson.

Šećer u krvi nakon obroka odnosi se na nivo šećera u krvi nakon jela. Nivo šećera u krvi prirodno raste nakon jela, tako da tijelo oslobađa inzulin da usmjeri glukozu u ćelije. Stepen do kojeg raste nivo šećera u krvi zavisi od vašeg obroka. Obrok bogat brzo svarljivim ugljenim hidratima će izazvati značajniji skok nivoa šećera u krvi- rekao je nutricionista i istakao da se cimet pokazao kao dobar saveznik u borbi protiv visokog šećera.

Istraživanja sugerišu da cimet može da ublaži skokove nivoa šećera u krvi. Ako dodate samo šest grama cimeta u porciju pudinga smanjićete inzulinsku rezistenciju i poboljšati unos glukoze u mišićne i masne ćelije te smanjiti proizvodnju glukoze u jetri- tvrdi nutricionista i ističe da je najbolje cimet uzimati na prazan stomak.

Kora cimeta sadrži jedinstvene, antioksidativne polifenole koji aktiviraju inzulinske receptore, tako da efikasnije reaguju na inzulin. Nekoliko studija pokazuje da uzimanje ekstrakta cimeta ujutru na prazan stomak može smanjiti prosječne nivoe glukoze, triglicerida i lošeg holesterola- tvrdi Hobson.

Navodi se i da svakodnevno uzimanje cimeta značajno snižava nivo šećera u krvi za otprilike četiri do osamneast sedmica

 

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM