Ljepota i Zdravlje

OD ČEGA JE UMRO BRANKO CVEJIĆ: 11 simptoma NAJPODMUKLIJE i najčešće bolesti u Srbiji, ključno je potražiti pomoć na vrijeme

Preminuo je glumac Branko Cvejić (75). Nakon što mu je pozlilo dok je bio na sceni, glumac se danima borio sa kardiovaskularnim problemima. Bitku za život izgubio je 26. jula 2022. godine

Glumac Branko Cvejić danima je bio hospitalizovan usljed lošeg zdravstvenog stanja, ali se kasnije ispostavilo da su u pitanju bili kardiovaskularni problemi.

Glumcu je tada pozlilo prije sedam dana tokom probe u JDP-u, njega su tada prebacili u Klinički centar Srbije i nagovestili da su kardiovaskularni problemi bili uzrokovani vrućinama.

Iako svi smatraju da se ovakvi problemi mogu uočiti na vrijeme i spriječiti fatalni ishod, istina je da srce ne šalje uvijek upozorenje.

Donosimo vam danas 11 simptoma bolesti srca:

1. Nemir u grudima

To je najčešće znak opasnosti kod problema sa srcem.

Ako imate blokiranu arteriju ili ste doživeli srčani udar, možete osetiti bol, stezanje ili pritisak u grudima.

Svaki pacijent ima drugačiji opis tog osjećaja, jedni kažu da imaju osećaj kao da im slon sedi na grudima, a drugi pak to opisuju kao vatru ili štipanja u prsima.

Osjećaj obično traje duže od nekoliko minuta. Može se dogoditi kada mirujete ili kada ste fizički aktivni.

Ako je to samo kratka bol ili ako to mesto boli više kad ga dodirnete ili ga pritiskate, vjerovatno se ne odnosi na vaše srce.

Imajte na umu i srčane probleme, čak i srčani udar može da dođe bez bolova u prsima.

To je posebno uobičajeno kod žena.

2. Mučnina, probavne smetnje, gorušica ili bol želuca

Neki ljudi koji imaju ove simptome tokom srčanog udara, mogu čak i povraćati. Žene imaju veću vjerovatnoću da će iskusiti ovu vrstu simptoma od muškaraca.

Naravno, možete imati namiran stomak iz mnogo razloga koji nemaju veze s vašim srcem. To bi moglo biti zbog nečega što ste jeli, ali morate biti svjesni da se to može dogoditi i tokom srčanog udara, piše prirodnolecenje.com.

3. Bol koja se širi na ruku

Drugi klasični simptom srčanog udara je bol koja se javlja s lijeve strane tijela. To gotovo uvijek počinje od grudi i kreće prema spolja.

Možda ne povezujete bolove u rukama sa srcem, ali to može biti znak srčanog udara. Ako bol ne prođe, ili ako znate da imate bolest srca trebali bi potražiti hitan medicinski savjet.

4. Osjećate se ošamućeno ili imate vrtoglavicu

Mnogo stvari vam može dati osjećaj kao da ste izgubiti ravnotežu, ili da prebledite u trenutku. Možda niste dovoljno jeli ili pili, ili ste prebrzo ustali.

Ali ako se iznenada osjećate nestabilno, a imate i nelagodu u prsima ili kratkoću daha, nazovite ljekara odmah.

To bi moglo značiti da je vaš krvni pritisak pao, jer vaše srce nije u stanju da pumpa onako kako treba.

5. Bol u grlu ili vilici

Sam po sebi, bol grla ili vilice vjerovatno nije povezan sa srcem. Ali ako imate bol ili pritisak u sredini prsa koji se širi u grlo ili čeljust, to može biti znak srčanog udara.

6. Jednostavno ste iscrpljeni

Ako se iznenada osjećate umorno ili iscrpljeno nakon što ste radili nešto što niste imali problema u prošlosti, poput npr. penjanja stepenicama ili nošenja namirnica iz marketa – odmah dogovorite sastanak sa vašim ljekarom.

Ekstremna iscrpljenost ili neobjašnjiva slabost, ponekad danima u isto vrijeme, može biti simptom bolesti srca, posebno kod žena.

7. Hrkanje

Uobičajeno je malo hrkati dok spavate, ali neobično glasno hrkanje koje zvuči kao gušenje može biti znak apneje za vrijeme spavanja. Ovo predstavlja dodatni stres na vaše srce.

8. Znojenje

Znojenje bez očiglednog razloga može signalizirati na srčani udar. Ako se to dogodi uz bilo koji od ovih drugih simptoma, javite se hitno ljekaru.

9. Kašalj koji ne prestaje

U većini slučajeva to nije znak srčanih problema. Ali ako imate srčanu bolest ili znate da ste u opasnosti, obratite posebnu pažnju na tu mogućnost.

Ako imate dugotrajni kašalj koji proizvodi belu ili ružičastu sluz, to bi mogao biti znak srčanog zatajenja.

To se događa kada srce ne može držati korak s potrebama tijela, uzrokujući da se krv vraća nazad u pluća.

Provjerite šta uzrokuje vaše kašaljanje.

10. Natečenost nogu i zglobova

To može biti znak da vaše srce ne pumpa krv efikasno kao što bi trebalo. Kada srce ne može pumpati dovoljno brzo, krv podupire u venama i uzrokuje nadutost.

Srčano zatajenje takođe može otežati uklanjanje vode i natrijuma iz tijela, što može dovesti do nadutosti.

11. Nepravilni otkucaji srca

Normalno je da vaše srce brže lupa kada ste nervozni ili uzbuđeni ili da neko vreme nekako preskače ili ubrzava ritam.

Ali ako se osjećate kao da vam srce hoće da iskoči iz grudnog koša i to traje više od nekoliko sekundi, ili ako se često događa, obavijestite svog ljekara.

U većini slučajeva, to je uzrokovano nečim što je lako popraviti, poput previše kofeina ili ukoliko nemate dovoljno sna.

No, povremeno, to bi moglo signalizirati stanje koje se zove atrijska fibrilacija koja zahtjeva liječenje.

Ukoliko osjetite bilo koji znak bolesti srca, obavezno se javite ljekaru, ne čekajte predugo.

(Stil)

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM