Nekategorizirano

Kućica na Drini jedva se drži pod naletima nabujale reke: Vodena bujica šiklja niz njene otvorene strane, svi se nadaju da će simbol Bajine Bašte ponovo preživeti (FOTO/VIDEO)

Kućica na Drini jedva se drži pod naletima nabujale reke: Vodena bujica šiklja niz njene otvorene strane, svi se nadaju da će simbol Bajine Bašte ponovo preživeti (FOTO/VIDEO)

Ogromne padavine na teritoriji Bajine Bašte ponovo su u opasnost dovele najveću turističku atrakciju ove opštine. Kućica na steni jedva odoleva naletima nabujale Drine. Ipak, meštani se nadaju da će kao i mnogo puta do sada opva neobična građevina izdržati.

– Za sada se još uvek dobro drži i to zahvaljujući mehanizmu koji je napravljen posebno za ove situacije. Podignute su strane kući i voda za sada kroz nju prolazi, nadamo se da će tako i ostati. Očekujemo da simbol Bajine Bašte ponovo opstane pred bujicom – rekao je z RINU Siniša Spasojević iz TO Tara – Drina.


Kućina na Drini
Kućica na Drini sagrađena je davne 1969. godine i do sada ju je Drina plaviča čak šest puta. Ova sedma po redu najduže opstaje.

Od prvobitnih kućica razlikuje se po tome što je na temeljima odignuta, stranice kuhinje su otvorene, kako nema zadnjeg zida tako nema ni prednjeg, stvari su podignute na tavan, a reka nesmetano teče kroz nju. Ako bi nivo Drine bio visok i ako bi nadošla, kućica bi ostala neoštećena a reka nesmetano proticala.

Kućica je izgrađena od jako čvrstog materijala, sva je u šafovima i tako da na mnogo načina uspeli smo da je obezbedimo. Izuzetni je zanimljiva za arhitekte jer se mnoge stvari primenjene na gradnji ove kućice, ne priminjuju u gradnji na kopnu – rekao je za RINU Milan Savić Miško.

Takođe, i izletište Rača je pod vodom:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Pored izlivanja kod Ljubovije, Drina preti i da odnese kultni simbol ovog kraja. Naime, visok vodostaj ugrožava kućicu na steni koja se nalazi usred reke, na nekih 2 kilometara od centra Bajine Bašte.

Podsetimo, u decembru 2010. godine desila se slična situacija kada je Drina takođe nadošla i odnela kućicu, koja je potom ponovo postavljena na svoje prepoznatljivo mesto.

Do sada je Drina više puta rušila i odnosila kućicu. Međutim, ona je uvek popravljana ili je podizana nova.

Popularna kućica na steni simbol je ovog dela Srbije od 1969. godine, kada je izgrađena prva kuća na inicijativu grupe bajinobaštanskih dečaka. Materijal je do stene prevožen čamcima i kajacima, veći komadi su spuštani u vodu nekoliko kilometara uzvodno, a zatim su hvatani, izvlačeni iz vode i donošeni na stenu. Tako je počela priča o kućici na steni koja traje dugi niz godina.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM