VijestiBosna i Hercegovina

Vlada RS popustila: Savjet ministara da dozvoli izvoz peleta

Vlada Republike Srpske popustila je pod pritiscima i zatražila od Savjeta ministara BiH da na 60 dana dozvoli izvoz peleta.

Vlada je zatražila da Savjet ministara po isteku tog perioda uvede izvozna ograničenja tako da preduzeća mogu izvesti do jedne polovine proizvedenog peleta.

– Vlada traži od Savjeta ministara BiH i da se uvedu izvozna ograničenja za ogrevno drvo (označen tarifnim brojem 4401, odnosno podbrojevima 4401 12 00 00 i 4401 22 90 003) za period od 1. decembra 2022. godine do kraja 2023. godine na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po navedenim tarifnim brojevima – saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Vlada Srpske ovim je očigledno popustila pod pritsicima proizvođača, ali i Evropske komisije koja je počela da preispituje opravdanost odluke o zabrani izvoza drveta i proizvoda od drveta koje su nadležni u BiH donijeli sredinom juna ove godine.

Kapital je ranije objavio da se zabrani izvoza peleta i ograničenju cijena protivi i predsjednik kompanije „Boksit“ Rajko Dukić koji je od resornih ministarstava zatražio da stave van snage ili izmijene sporne odluke.

Podsjećamo, BiH je polovinom godine zabranila izvoz drveta i proizvoda od drveta, nakon čega je tu odluku produžila na još tri mjeseca odnosno do 31. januara naredne godine.

Iako je zabrana donesena kako bi se stabilizovalo domaće tržište i smirilo “divljanje” cijena, malo ko je osjetio bilo kakve benefite.

Nakon toga je Vlada RS početkom prošlog mjeseca donijela odluku da do kraja marta 2023. ograniči cijenu peleta na 480 KM plus PDV.

(Izvor: capital.ba)

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM