VijestiBosna i Hercegovina

„STRANCI ME NE ZANIMAJU“ Dodik poručio da mu je najveća obaveza narod Srpske

Republika Srpska je definitivna i trajna i ponosan sam na njenu institucionalnu stabilnost, poručio je predsjednik Milorad Dodik. Najveća obaveza su kaže očekivanja običnog naroda. Zato ga, tvrdi, ambasadori ne zanimaju, a intervencionizam stranaca treba odbaciti. Oni su skoncentrisali svoje djelovanje uglavnom oko Sarajeva i tamošnjih političara, a do nas sada teško mogu da dopru, kaže Dodik. Navikli su da domaći političari govore ono što oni od njih očekuju.

– Ako govoriš ono što oni očekuju to znači da si se odrekao svojih interesa zbog njegovih interesa. Ako se odrekneš svojih interesa, odrekao si se svog identiteta, a ako se odrekneš svog identiteta, odrekao si se svog naroda – rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Učili su nas da patriotizam nije vrlina, i zato svi političari u Srpskoj u budućnosti treba da imaju na umu sve kroz šta je prošao srpski narod, i da je uprskos svim nemogućim uslovima opstao, kaže predsjednik. Upravo je patriotizam i nacionalna svijest smetnja za Zapad, čulo se i u emisiji Priča se. Vašington jednostavno ne voli jake lidere.
– Tako ljude poput Viktora Orbana ili predsjednika Dodika ne vole, jer se oni brinu o svojim državama i svom narodu, a ne o instrukcijama koje dobijaju od nas. Mislim da smo bili svjedoci da se ovdje pripremala obojena revolucija protiv gospodina Dodika. On je to preživio, ali će ih to još više razljutiti, jer ne vole da gube – rekao je Džim Džatras, bivši američki diplomata.

Ja bih rekao da je stepen američke kontrole nad evropskim marionetama, ne možemo ih drugačije nazvati, nikad veći i žešći od pojavljivanja SAD gao globalne sile u Drugom svjetskom ratu – rekao je Srđa Trifković, profesor međunarodnih odnosa na FPN-u Banjaluka.
Dio Dodikovog uspjeha leži u činjenici da je švatio da davanje ustupka zapadu jednostavno ne daje dodatni prostor za političko manevrisanje, kažu naši sagovornici. A problem pojedinih političara iz opozicije je što su više energije usmjerili na mržnju prema Dodiku umjesto na ljubav prema Republici Srpskoj.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM