VijestiRegija

SPREMA LI SE SUKOB NA KOSOVU?

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras građanima Srbije.

On je iznio sve detalje današnjih pregovora sa predstavnikom Prištine Albinom Kurtijem i predstavnicima Evropske unije, Josepom Borellom i Miroslavom Lajčakom.

Vučić je na kazao da je ponosan na delegaciju Srbije. U Bruxelles je, kaže, otišla da po svaku cijenu sačuva mir, prenosi B92.
Aleksandar Vučić: Ne tražimo dlaku u jajetu

“Ponosan sam na činjenicu što je delegacija Srbije došla u Bruxelles da razgovara i da se dogovara i da pristaje na kompromise i ne traži dlaku u jajetu. Želimo da po svaku cijenu sačuvamo mir i stabilnost i živote ljudi. Ja se toga ne stidim”, rekao je Vučić.

On je istakao da nema te majke koja bi voljela da joj se dijete u kovčegu vraća, ni sestre, ni supruge.

“Smatrali smo da je važno da damo sve od sebe. Da prihvatamo kompromisna rješenja. To je za nas nešto što je važno. Dali smo sve od sebe. Ja sam u jednom trenutku rekao visokom predstavniku, Borellu i Lajčaku da nema ništa od ovoga.

Shvatio sam da će vrijeme da prolazi, a da ustvari albanska strana neće željeti bilo kakvo kompromisno rješenje. Bilo kakvo odlaganje maltretiranja Srba”, kazao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da Srbija nema problem sa KS tablicama. Kaže da je to u više navrata ponovio.

“Dovoljno je da imamo statusno neutralne KS. Međutim, druga strana je reagovala negativno. Važno je bilo to što sam molio za nekakav papir.

Rekao sam da možemo da otvorimo sve teme. Ali, ono što moramo je da implementiramo ono što je već potpisano. Kada to kažete, vidite svu suštinu problema. Oni pokušavaju da nam kažu da ćemo možda jednog dana dobiti ZSO. Ali, tek kada na jedan ili drugi način priznamo Kosovo“, rekao je on.

Kako je naveo, negdje oko tri popodne su pomislili da su blizu:

“Kosovo bi trebalo da suspenduje sve akciji oko preregistracije, a Srbija da ne izdaje ni ne obnavlja tablice sa mjestima na KiM. Mi smo pristali. Rekao sam više puta, bolje da razgovaramo 100 godina nego jedan dan da se sukobljavamo”.
Ništa nije bilo problematično

Predsjednik Srbije je rekao da za Srbiju danas ništa nije bilo problematično. No, kaže da je očigledno da je neko drugo želio sukob i planira ga.

“Nije slučajno da je baš večeras sve što postoji policije u Prištini sve poslano u četiri mjesta. Srbi dobro znaju da im nije obaveza da plaćaju harač koji nije potpisan. Postoji bijes stanovništva na sjeveru KiM. Ja znam da veliki dio ljudi ne interesuje ovo što ja govorim.

Mi moramo da pokušamo da pokažemo da ni jednog sekunda nismo željeli sukobe, ne da koristimo tuđu drskost i aroganciju kako bi prihvatili sukobe. Moramo da damo sve od sebe da sačuvamo mir. Što se nas tiče Srbija će poštovati i neće izdavati nove tablice”, rekao je Vučić.

Kako kaže, od sutra kreće težak period, dodaje da je zabrinut.

No, kaže da nema razloga za paniku:

“Nama od sutra predstoji težak period, mnogo besanih noći. Moramo da budemo zabrinuti, ali nema mjesta panici”.

Kako je istakao, stigli su najnoviji obavještajni podaci.

“Situacija je teška. Na ivici sukoba bukvalno. Znam da će mi predstavnici Srba reći da su siti svega i da mogu svi da poginu. Ali, moraju da znaju da nam je život svih važniji od svega. I da moraju da razumiju”, rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM