VijestiBosna i Hercegovina

Šmit najavio intervenciju oko imovine u Srpskoj

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaje Republika Srpska, bio je gost Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem, a tom prilikom je govorio o brojnim temama, a najviše osvrta je bilo na nametanje izmjena Izbornog zakona u izbornoj noći. On je tom prilikom kazao da je napravio prelazno rješenje.

– Rezultat Neumskih pregovora bila je nula i morao sam reagovati! Ne možete moju odluku mjeriti kao dobru ili lošu. Sačekajte efekte ove odluke. Nijedna stranka od mene nije zvanično tražila da nametnem izmjene Izbornog zakona. Jedino mi je bilo bitno da izađemo iz blokade! Hrvatska mora poštovati nezavisnost BiH. Napisao sam u izmjenama da ne treba jačati etničku grupu nego saradnju među njima – kazao je.

Dodao je s Vučićem razgovarao o integritetu BiH i autonomiji Republike Srpske.

– Briga koja se rađa zbog blizine Moskve postavlja pitanje: kuda idu EU integracije. Ključ stabilnosti BiH leži i u Srbiji! Hrvatska, Srbija, ali i Turska igraju važnu ulogu u BiH. Nije riječ samo o tome da se dogovore Sarajevo i Banja Luka – rekao je.

Upitan da li su izmjene išle u korist HDZ-u poručio je:

– Nisam to tako doživio. Mnogo toga se blokira, ulogu igra i presuda “Ljubić” koju je teško interpretirati. Tu temu treba okončati! Hrvati su konstitutivni narod i alergični su na to da im se kaže da su manjina. Ne smijemo dopustiti da dođe do podjele Federacije na bilo koji način, oni koji govore o trećem entitetu ne smiju dobiti nikakvu podršku.

Mišljenja je da je HDZ blokirao dosta stvari i da to neće biti više u mogućnosti.

– Kao racionalni Nijemac, kažem kao racionalnom Bosancu: ne može jedna partija sve blokirati i da četiri godine nemamo imenovanje Vlade. Dajte mi prijedlog da na drugi način deblokiramo ovu zemlju. Ubrzao sam imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH, dao sam rokove. Dosta više; kraj, gotovo! Ja ne mogu promijeniti državni Ustav, to mora uraditi Parlament, a to uključuje i provedbu presuda Evropskog suda. Za mene je “Ljubić” sada završen – istakao je Šmit.

– Vučić ima potpuno drugačije mišljenje od Dodika, a Dodik i Putin slično razmišljaju. Uskoro ću uraditi nešto u vezi s državnom imovinom, nešto što će se odnositi na Srpsku, jer i Srpska će biti dio EU integracija. Preporučujem Dodiku da se vrati u period kada smo intenzivno sarađivali. Zabrinut sam za izborne rezultate u RS-u, ali imam povjerenje u CIK. CIK i nadležne institucije trebaju provjeriti izborne krađe, toliki broj nevažećih glasova je iznenađenje – kazao je Šmit.

Dodao je da će u budućnosti još više pomoći CIK-a.

– Uzdržan sam, jer imam puno povjerenje u CIK. Ne moram koristiti Bonske ovlasti kada su pitanju izborne krađe. Neka Jelena Trivić, PDP i ostali traže ponovno brojanje glasova. Neću reći o čemu sam razgovarao sa Izetbegovićem u nedjelju i nakon izbora, ali Izetbegović je javno rekao da razumije moju odluku da nametnem izmjene Izbornog zakona i da je ona dobra. Izetbegović je rekao: “Analizirat ćemo Šmitovu odluku, ali deblokada je važna!” SDA nije loše prošla s rezultatima izbora. Izmjene izbornog zakona su za mene prelazno rješenje, a neka političari naprave bolje – zaključio je Šmit.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM