VijestiBosna i Hercegovina

Duraković i Pranjić novi potpredsjednici RS-a

Do 3. novembra CIK bi trebao objaviti konačne i potvrđene rezultate izbora u Bosni i Hercegovini, a nakon toga počinju teći rokovi za uspostavu novih tijela vlasti.

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine potvrdila je Milorada Dodika za novog entitetskog predsjednika Republike Srpske, dok će Ćamil Duraković iz reda bošnjačkog naroda biti potpredsjednik tog entiteta, u izbornoj utrci koju je opozicija u RS-u nazvala namještenim u korist Dodika.

Oprećne su informacije za hrvatskog potpredsjednika tog entiteta, prema medijima koji spekulišu između Ivana Begića i Davora Pranjića.

Glavni centar za brojanje glasova u Sarajevo ponovo je prebrojao glasove sa više od 2.000 biračkih mjesta za nivo entitetskog predsjednika, nakon što je državno tužilaštvo zaprimilo prijave o prevarama u izbornoj noći 2. oktobra.

Do 3. novembra CIK bi trebao objaviti konačne i potvrđene rezultate izbora u Bosni i Hercegovini, a nakon toga počinju teći rokovi za uspostavu novih tijela vlasti.

Prvo bi u roku od 15 dana trebalo biti konstituirano novo Predsjedništvo BiH, u čiji su sastav ušli Željko Komšić kao Hrvat, Denis Bećirović kao Bošnjak i Željka Cvijanović kao Srpkinja.

Pranjić izabran za potpredsjednika RS-a
Davor Pranjić (HDZ) izabran je za potpredsjednika Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, a ne Ivan Begić kako je ranije rečeno na sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija.

U popodnevnim časovima održana je nova hitna sjednica CIK-a BiH na kojoj je razjašnjen nesporazum oko rezultata izbora za potpredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda.

“S obzirom da smo na prošloj sjednici, kako je evidentno, priopćili netočne rezultate za dopredsjednike Republike Srpske ovim putem želim javnost obavijestiti da je greškom došlo do podataka u kojima je za dopredsjednika Republike Srpske po utvrđenim rezultatima proglašen Ivan Begić, ali za 111 glasova po izvješću naše kontrole u glavnom sjedištu za brojanje to je ipak Davor Pranjić”, rekao je na 74. sjednici član CIK-a Vlado Rogić.

Ivan Begić je večeras u Banjaluci održao konferenciju za novinare na kojoj je pozvao sve članove CIK-a da podnesu ostavke.

“Moji posmatrači su još jutros, kada su uneseni rezultati, rekli da ja vodim ubjedljivo. Glavna kontrola centra za brojanje je to potvrdila”, rekao je Begić.

Dodajući da je kasnije Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, rekao da su ipak pogriješili.

“Najmanje što oni mogu jeste da podnesu ostavke što je prije moguće. Red bi bio da se obrate medijima, građanima, upute meni lično izvinjenje i podnesu ostavke što je prije moguće”, rekao je on.

Begić je najavio i podnošenje krivične prijave Tužilaštvu BiH zbog nesavjesnog rada u službi protiv svih članova CIK-a.

IZVOR: AGENCIJE

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM