VijestiBosna i Hercegovina

CIK naredio ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima za Predsjednika Republike Srpske

Na hitnoj sjednici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine donesena je odluka o ponovnom prebrojavanju glasačkih listića za predsjednika Republike Srpske zbog “neregularnosti i matematičkih nelogičnosti”, saopštili su iz CIK. Za ovu odluku glasalo je 6 od 7 članova CIK-a.

Centralna izborna komisija održala je danas sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda : “Prijedlog Naredbe Glavnom centru za brojanje za otvaranje vreća i ponovno brojanje glasačkih listića po službenoj dužnosti na svim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivo predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske”

U uvodu sjednice predsjednik CIK-a obrazložio je razloge donošenja ovakve odluke.

“CIK je jutros održao kolegij na kojem je razmotrila primjedbe i prigovore na tok izbornog procesa u RS za predsjednika i potpredsjenika RS. Imali smo materijalne dokaze i video materijale gdje je nedvojbeno taj proces kontaminirar da nije moguće dati rezultate izbora. CIk je odlučio izdati naredbu: CIK po službenoj dužnosti glavnom centru za brojanje naređuje da izvrši otvaranje vreća i prebroji glasačke listiće ponovo i listiće u Brčko Distrikutu za predsjednika RS”, kazao je predsjednik CIK-a Suad Arnautović.

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je da će sutra donijeti i naredbu za ponovno brojanje na više biračkih mijesta za druge nivoe. Rekla je da je poklonila vjeru izvještaju ODHR-a u kojem se navodi da je bilo dosta nepravilnosti na dan izbora poput kupovine glasova, punjenja glasačkih kutija i puno proceduralnih problema kao i nepropisno zapečaćenjih glasačkih kutija.

-To baca jednu ozbiljnu ljagu na naš izborni proces. Videli smo javna priznanja pojedinih članova biračkioh odbora da su kandidatima upisivali nule,. Vidjeli smo snimke uništavanja grlasačkih lističa. Moramo skinuti ljagu sa ovog izbornog procesa, rekla je Hadžiabdić.

Članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina rekla je da su primili desetine različitih prigovora ali da je CIK nakon šokantnih informacija koje su uznemirile javnost donio odluku da po službenoj dužnosti izvrši ponovno brojanje u glavnom centru za brojanje.

Ovoj odluci usprotivio se samo član CIK-a Vlado Rogić uz obrazloženje da se po složbenoj dužnosti ne mogu ponovo brojati glasovi dok se ne utvrde konačni rezultati a da se eventualna odluka o ponovnom brojanju može donijeti po žalbi stranaka nakon što se utvrde rezultati.

Opozicija u Republici Srpskoj održala je dva protesta tražeći novo brojanje glasova zbog tvrdnje da su izbori pokradeni.

Vladajućima u Republici Srpskoj nije bilo prihvatljivo ponovno brojanje glasova, jer su smatrali da je izborni proces bio zakonski regularan.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM