VijestiRegija

Vučić uručio orden Orbanu: „Prijateljstvo okrnjeno samo u vaterpolu“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je premijeru Mađarske Viktoru Orbanu Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa dve zemlje.

Mađari i Srbiju imaju zajednički posao, a to je da odbranimo južna vrata Evrope, to je misije naše dve zemlje, rekao je Orban posle sastanka sa Vučićem.

Govoreći o migrantskim talasima, rekao je da ih Srbija i Madarska treba da kanališu u „određeni istorijski kanal“.

Istorija, geografija i viševekovno prijateljtvo vezuju dva naroda i hvala vam što smatrate da sam dostojan odlikovanja Srbije, rekao je Orban.

„Kada Vlada i ja radimo u interesu srpsko-mađarskog prijateljstva radimo na ispunjenju stare spoznaje. Mađarska i Srbija moraju biti prijatelji“, rekao je Orban.

On se našalio da je prijateljstvo okrnjeno samo u jednoj stvari – u vaterpolu, da tu moraju da se bore u bazenu.

„Orban pomogao Srbiji da lakše preživi ovu dugu i hladnu zimu“

Vučić je izjavio da su dve zemlje dostigle najviše odnose u modernoj istoriji i da zahvaljuje na podršci Mađarske evropskim integracijama Srbije.

Vučić je ocenio da je Orban veliki i iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda i da su odnosi dve zemlje dostigli najviši stadijum.

On je izrazio zahvalnost na nedvosmislenoj podršci Mađarske Srbiji, na evropskom putu i po svim važnim regionalnim pitanjima i poručio da Mađarska u Srbiji ima velikog prijatelja.

Predsednik Srbije je izrazio zahvalnost i zbog ličnog doprinosa Orbana dobrim odnosima dva naroda.

„Hvala što ste i u ovim mesecima kada svi gledaju sebe pomogli Srbiji da lakše preživi ovu dugu i hladnu zimu“, poručio je Vučić.

Ceremoniji na Andrićevom vencu prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministarka evropskih integracija Jadranka Joksimović, ministar finansija Siniša Mali, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Podsetimo, Orbanu je patrijarh Porfirije nedavno u Budimpešti, uručio i najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, orden Svetog Save prvog stepena.

Poseta Orbana Beogradu usledila je samo dan nakon što je Evropski parlament osudio „namerne i sistematske napore mađarske vlade“ da potkopa evropske vrednosti i zatražio od Brisela rezultate u procesu po članu sedam Ugovora EU koji se vodi protiv te zemlje.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM