PodrinjeSrebrenica

U Potočarima 23. oktobra otvara se “Dom za majke Srebrenice”

Prema riječima pomoćnika direktora Udruženje “HO Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus” Elmedina Škrebe planirano je otvaranje „Doma za majke Srebrenice“ 23.oktobra.
– U konačnici projekat je vrijedan 4,5 miliona KM, 50% sredstava je obezbjedila Fondacija Proplan iz Holandije, ostale finansije smo mi obezbjedili i domaći donatori: Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, Rijaset IZ, Općine iz Turske, Grad Novi Pazar, Općina Ilijaš, Vlada Kantona Sarajevo, te neformalna grupa Ramazanski iftari i mnogi drugi. I radujemo se tom danu – kazao je Škrebo.

On ističe da je kapacitet smještaja 84 kreveta u cijelom kompleksu, a za početak će biti oko 30 korisnika.

– Korisnice su prije svega majke Srebrenice i druge stare osobe sa područja Podrinja. Raduje nas što imamo i zahtjeve za smještaj osoba koje su rodom iz Podrinja, a žive van Srebrenice. Majke Srebrenice neće imati nikakvu obavezu za plaćanje smještaja, nego ćemo mi iznaći sredstva putem naših donatora. Naš prioritet su majke koje su u Podrinju, a nastojat ćemo da za druge osobe formiramo tržišnu cijenu. Jedna grupa bivših korisnika internetskog smještaja je trenutno na obuci za njegovatelje starih lica, i ta grupa će raditi sa majkama Srebrenice – istakao je Škrebo.

„MFS-EMMAUS je domaća, nevladina humanitarna organizacija osnovana 1999. godine sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva.

/RTV Srebrenica – FB stranica

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM