VijestiBosna i Hercegovina

Sramno Dodikovo obraćanje: Ponovo prijeti ratom, vrijeđa “germanizirane Bošnjake”, mrzi strance…

U Banjoj Luci je počela posebna sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će poslanici razmatrati Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju Odluke o davanju agremana njemačkom ambasadoru u BiH štetnom po vitalne interese ovog bh. entiteta.

Milorad Dodik je na početku svog obraćanja kritikovao sadašnju vlast Njemačke, a ostvnuo se na mandat bivše kancelarke ove države Angele Merkel.

Ni ovo obraćanje nije prošlo bez pominjanja “bosanskih muslimana”, kako Dodik naziva Bošnjake.

“Svijet se mijenja pred našim očima. Mnogo stvari je krenulo naopako na globalnom nivou. Minimizirana je uloga Ujedinjenih naroda. Moramo odustati od BiH koja nije ustavna i dogovorena od strane tri naroda.Današnja BiH je nametnuta, za takvu se ne smijemo vezivati da ne bismo žalili kad odemo. BiH kakvu su stvorili stranci mora da nestane. Privid uspjeha je samo propagandni trik.

Potpuno je fingirana situacija da se beskonačno pregovara, a da se nije postigao dogovor. Od nas traže da izdamo svoje vrijednosti ili da se odreknemo prava. Potčinjeni narodi nemaju povjerenja u strance, prirodno je da se razvije mržnja prema njima. Svakodnevno nas ponižavaju”, kazao je Dodik.

Još jednom je napadao strance, koji su, kako je i do sada bezbroj puta rekao, “nametnuli državu BiH”.

Bosna i Hercegovina se nama nameće, suverenitet BiH je izvan ustava i kad-tad ćemo ga odbaciti. BiH je velika nevolja, nepouzdana, lišena budućnosti. Za BiH nema opravdanja i nametanja sile. BiH pokazuje činjenice da hrišćanska i muslimanska populacija žive u harmoniji nigdje na svijetu. BiH potvrđuje činjenicu da hrišćanska i muslimanska zajednica ne mogu živjeti zajedno.

Dodik kaže da je ovim potezom želio skrenuti pažnju njemačke javnosti.

“Imamo bosanske muslimane, članove Bundestaga, koji određuju šta je spoljno-politička Njemačka u BiH u dogovoru sa nekim političarima u BiH”, smatra Dodik.

Čovjek koji sjedi u Predsjedništvu BiH kaže da će braniti RS “svim sredstvima”.

“Ovo nije priča o Dodiku i članu Predsjedništva, ovo je priča o legitimitetu RS. Ja sam dužan da predstavljam i štitim interese RS. To sam uradio i sada jer je od velike važnosti da zauzmemo ovakav stav. Njemački ambasador čeka šta će reći NSRS, to se do sada nije desilo.

Sa RS može i uvijek želimo da se priča, a da se o nama priča po raznim parlamentima kroz rezolucije, to ne možemo da prihvatimo. Niko nas nije konsultovao, SR Njemačka je potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma. RS je za nas svetinja i branit ćemo ih svim političkim pa i drugim sredstvima.

Vanjska politika SR Njemačke je usmjerena na antiustavno i antidejtonsko djelovanje na BiH. Pod utjecajem germaniziranih Bošnjaka vodi politiku u BiH“, rekao je Dodik u obraćanju pred poslanicima NSRS misleći na Adisa Ahmetovića, člana Bundestaga bosanskohercegovačkih korjena.

Nakon ovakvih riječi, za kraj obraćanja, kontradiktoran sam sebi, kazao je kako će RS slijediti Ustav BiH i ništa izvan Ustava.

Izvor: radiosarajevo.ba

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM