VijestiSvijet

Bajden poziva Putina da ne koristi nuklearno oružje: „To bi promenilo rat“

Američki predsjednik Džozef Bajden pozvao je ruskog predsednika Vladimira Putina da ne korist taktičko nuklearno ili hemijsko oružje kako bi vratio izgubljena područja u Ukrajini.

Ukrajinska vojska izbacila je ruske snage s nekih delova severoistočne Ukrajine pa se Putin našao pod pritiskom domaćih nacionalista koji traže da vrati inicijativu u ratu.

Putin je upozorio da bi Moskva mogla snažnije uzvratiti nađu li se njene snage pod dodatnim pritiskom i time zabrinuo Zapad da bi mogao da posegne za nekonvencionalnim sredstvima poput nuklearnog ili hemijskog oružja.

Na pitanje CBS-a što bi rekao Putinu ako razmatra korištenje takvog oružja, Bajden je odgovorio: „Nemoj. Nemoj. Nemoj. To bi promenilo rat kao ništa do sada, kao ništa od Drugog svetskog rata“.

Američki odgovor bi bio „posledičan“ kazao je Bajden, ali nije hteo o detaljima. „Naš odgovor bi zavisio od opsega onoga što oni učine“.

Za suzbijanje ukrajinskog napredovanja Putin bi mogao da mobiliše rezervne snage, kojih je oko dva miliona ili da Evropi zatvori plin i tako je prisili da prisili Ukrajinu na povlačenje.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM