PodrinjeZvornik

Na Crnom Vrhu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije osobe

Posmrtni ostaci najmanje jedne osobe pronađeni su na lokalitetu Kameničko brdo (općina Bratunac), dok su na lokalitetu Planinci u zvorničkoj općini ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije osobe, saopćili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

Glasnogovornica INO-a BiH Emza Fazlić je u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) navela kako su prilikom asanacije terena na Kameničkom brdu pronađeni posmrtni ostaci, za koje se pretpostavlja da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na tom lokalitetu ubijena u genocidu počinjenom u julu 1995. godine.

Na širem rejonu Crnog vrha, na lokalitetu Planinci, prema njenim riječima, danas su ekshumirani ostaci najmanje dvije žrtve iz proteklog rata.

“Prema informacijama INO-a BiH, pretpostavlja se da se i u ovom slučaju radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti imajući u vidu da se ovaj lokalitet zapravo nalazi na putu kojim su se Srebreničani u ljeto 1995. godine kretali ka slobodnoj teritoriji”, rekla je Fazlić.

Posmrtni ostaci žrtava su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko-tehničke i sudsko-medicinske obrade i izuzimanja koštanih uzoraka, kako bi se putem DNK analize utvrdio identitet žrtava.

Ekshumacije su izvršene pod nadzorom Državnog tužilaštva i po naredbi Suda BiH.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM