PodrinjeSrebrenica

SLUŽBENICA OPŠTINE SREBRENICA PRIVATNO POPUNJAVALA OBRASCE ZA DRŽAVLJANSTVO SRBIJE

Zaposlenica Opštine Srebrenica Jelena Janjić potvrdila je za Radio Slobodna Evropa da je u Srebrenici kao privatno lice popunjavala obrasce građanima za dobijanje državljanstva Srbije.

U prostorijama bivše Veterinarske stanice u Srebrenici građani su u subotu, 12. februara popunjavali obrasce za dobijanje državljanstva Srbije.

To je za RSE u subotu potvrdio i načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić, ali je naveo da Opština nije uključena u taj proces i da ne zna ko je organizator.

Jelena Janjić inače je zaposlena u Opštini Srebrenica u pisarnici, a prethodno je radila kao matičarka.

“Radim kao privatno lice, popunjavam obrasce i ništa drugo”, kaže ona o popunjavanju obrazaca, a na pitanje kako je došla na ideju da popunjava obrasce, odgovara “da ta ideja traje godinama”.

“Nije se niko pitao zašto i kako. Konzulat o tome odlučuje, samo ljudima popunim obrasce i ništa drugo. Obrasci imaju na internetu, to je dostupno svakom”, rekla je Jelena, ne želeći odgovoriti na pitanje za koliko je građana do sada popunila obrasce za dobijanje srbijanskog državljanstva.

Policija kaže nema kaznene prijave

Istovremeno, iz Policijske uprave Zvornik kojoj pripada policijska stanica Srebrenica je 17. februara za RSE rečeno kako je policija utvrdila da se obrasci popunjavaju, ali da nije podnesena nijedna kaznena prijava.

Policija navodi kako je odlaskom u Veterinarsku stanicu utvrdila da je osoba J.J. iz Srebrenice u subotu 12. februara “po punomoći građana zaprimila zahtjeve i isprave građana u prostorijama Veterinarske stanice u Srebrenici u cilju pomoći građanima i predaje za sticanje državljanstva Republike Srbije“. Takođe se kaže da je prostor Veterinarske stanice „u vlasništvu supruga J.J. iz Srebrenice“.

Ispred nekadašnje srebreničke veterinarske stranice u subotu je bilo blizu stotinjak građana. Niko od njih nije želio da govori zbog čega je došao, niti kojim putem su dobili informaciju o mogućnosti prijavljivanja za srbijansko državljanstvo u Srebrenici.

U okolini bilo je parkirano, u šta se uvjerio i reporter RSE, blizu pedesetak automobila sa bh. registracijama.

Veterinarska stanica u Srebrenici ne radi oko tri godine, a otvorena je posljednje tri sedmice samo subotom, kada je zabilježeno cjelodnevno okupljanje građana.

Ambasada Srbije u BiH inače se nalazi Sarajevu.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM