Life StyleLjekovite Biljke i Čajevi

Ljekovito bilje u borbi protiv zatvora: Nastanak i najefikasnije liječenje prirodnim putem..

Veoma česta pojava kod ljudi jeste zatvor (opstipacija)  . Svjetska statistika pokazuje da svaka treca-cetvrta osoba se susrece sa problemima u eliminisanju stolice. Dakle, usporen rad creva, preciznije spor prolazak hrane kroz debelo crevo dovodi do zatvora. Ovaj poremećaj uglavnom prati i tvrda stolica.

Sa medicinske tačke gledišta ukoliko se praznjenje creva dešava tek nakon 3-4 dana, ili osoba ima stolicu redje od 3 puta nedeljno, u pitanju je zatvor.

Kako nastaje zatvor? Opšte je poznato da način ishrane direktno utiče na rad creva, kao sto i nedovoljan unos hrane doprinosi zatvoru. Ishrana bazirana pretezno na lako svarljivoj hrani, bez povrća, voca i integralnih zitarica, doprinosi nedovoljnoj balastnoj masi potrebnoj za formiranje stolice i eto uslova za nastanak zatvora.

Osim toga, zatvor se moze pojaviti i kao simptom nekih sasvim drugih poremećaja u organizmu kao sto su: metabolicki poremecaji, dijabetes, mehanicke smetnje, tumori, psihički poremecaji… U tom slucaju nije dovoljno samo lečiti zatvor vec treba pristupiti lečenju primarnog uzroka.

Ipak, kakav god da je razlog nastanka zatvora ovu pojavu ne treba zanemarivati vec treba preduzeti sve mere koje ce olaksati praznjenje creva i doprineti izbacivanju fekalne mase iz organizma. U suprotnom telo je izlozeno prekomernom uticaju stetnih materija a citav stomak trpi pritisak dok se u njemu nalazi veliki broj vitalnih organa.

U ovom članku donosimo  najpopularniji a samim tim i najefikasniji prirodni lijekove protiv zatvora:

1. Pšenične mekinje – Kada je u pitanju liječenje zatvora, mekinje treba uzimati “žive”, bez prethodnog natapanja u vodi. Njihovo bubrenje ce se tako obavljati unutar digestivnog trakta, sto je i potrebno. Optimalna doza je oko 15-20 grama mekinja, zamesanih sa jogurtom, kiselim mlekom ili domacim dzemom. Uzimaju se samo u jutarnjim satima, na prazan stomak. Treba znati da se efekat moze ocekivati tek nakon nedelju dana. Tada se dnevna doza psenicnih mekinja moze umanjiti a terapija se slobodno moze nastaviti i mesecima. Lecenje zatvora uz pomoc mekinja je potpuno bezbedno i ne razvija naviku, tako da je ovaj tretman potpuno prihvacen i od strane savremenih lekara.

2. Sjemenke lana – Ovo je jos jedan delotvoran i bezopasan prirodni lek protiv zatvora. Jednu kasiku lanenog semena izmrviti i preliti sa 2dl toplog caja od kamilice. Ostaviti da odstoji 5 minuta, pa nakon toga popiti. Da bi se podstaklo praznjenje creva potrebno je popiti 2-3 ovakve doze u toku dana.

3. Med – U čaši hladne vode rastvoriti jednu do dve kasike meda i piti ujutru na prazan stomak. Obavezno je da voda bude hladna jer med rastvoren u toploj vodi izaziva potpuno suprotan efekat. I ova metoda se moze svrstati u neskodljive pod uslovom da osoba ne boluje od dijabetesa.

4. Suhve sljive – Imaju laksativno dejstvo i najbolje je kada se jedu na prazan stomak. Medjutim, u ozbiljnijim slucajevima i kod hronicnog zatvora ocekivani rezultat moze i da izostane.

5. Sena čaj – Caj od sene je potpuno prirodno i izrazito efikasno sredstvo protiv zatvora ali ga treba veoma oprezno koristiti. Naime, to je veoma jako sredstvo za kojim treba posegnuti samo u slucaju akutne opstipacije. Iako veoma brzo dovodi do olaksanja, nije dobro upotrebljavati ga cesto jer bi dugotrajna upotreba svakako stvorila naviku i doprinela slabljenju prirodnih refleksa praznjenja.

6. Ricinusovo ulje – Efikasan prirodni lek za zatvor sa kojim se isto tako ne treba igrati jer veoma lako moze izazvati dehidraciju i demineralizaciju organizma. Znaci, ricinusovo ulje dakako deluje protiv zatvora ali spada u sredstva za kratkorocnu upotrebu.

7. Tecnost i vlakna – Za svakoga a narocito za osobe koje pate od zatvora veoma je vazno unosenje sto vise tecnosti i redovna konzumacija namirnica bogatih biljnim vlaknima. Osim integralnih zitarica tu spadaju mahunarke, zeleno povrce, voce, korenasto povrće.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM