Bosna i HercegovinaVijesti

Dodik: Ako EU uvede sankcije Srpskoj, nećemo dati saglasnost ni za jedan razvojni projekat u Federaciji BiH

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik na konferenciji za medije nakon sjednice stranačkog Predsjedništva kazao je kako su “priče o ratu u BiH i druge gluposti” nestale iz javnog prostora, a zatim je zaprijetio EU ako se uvedu sankcije Republici Srpskoj.

“Danas niko više ne govori u ratu u BiH što je bila dominantna tema mnogih medija i tzv. analitičara pa čak i predstavnika pojedinih političkih stranaka. Danas je to nestalo s dnevnog reda i opet smo na pitanjima vezanim sa situacijom u BiH”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

On je naveo da situaciju u BiH treba rješavati u okviru priprema za izbore koji su vezani za Izborni zakon, ističući da je Predsjedništvo SNSD-a razumjelo zaključke Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

Dodik je istakao da predstavnici hrvatskog naroda u BiH traže da se ispoštuje ono što je važno za svaki narod, a to je da se u potpunosti uvaži konstitutivnost i pravo naroda da bira svoje predstavnike.

“Mi ne razumijemo zašto Bošnjaci ne dozvoljavaju da narodi u BiH imaju ta prava i zašto žele da biraju političke predstavnike drugih naroda. Mi ne vidimo da je taj politički koncept stabilan i da daje dugoročnu stabilnost BiH, već vidimo bolesnu političku ambiciju bošnjačkih političara koji hoće da naprave državu za sebe. Mi u SNSD-u smatramo da je na snazi snažno jačanje muslimanskog nacionalizma koji je u funkciji stvaranja isključivo države za sebe”, rekao je Dodik.

Poručio je da SNSD insistira na primjeni Ustava BiH, da SNSD neće prihvatiti nijednu vrstu sankcionisanja RS, ako do toga dođe, i da odbacuje površne zaključke koje je donio Evropski parlament.

“Mi to nećemo prihvatiti. Nastavit ćemo da insistiramo na Ustavu BiH. Smatramo da nema nijedan razlog da o tome raspravlja Vijeće EU”, rekao je Dodik.

Ako žele zaustaviti cijelu BiH stojimo im na raspolaganju
Kaže ako Evropska unija sankcioniše RS, onda RS neće više davati saglasnost ni za jedan razvojni projekat u Federaciji BiH.

“Ako žele zaustaviti cijelu BiH, onda im to stoji na raspolaganju”, dodao je.

Kaže da politika SNSD-a ostaje ista i da se neće skrivati.

“Mi nismo spremni zaustavljati razvojne projekte ni u RS ni u FBiH, ali nismo spremni dati glas za bilo kakve politčke odluke i zakone što bi doprinijelo dodatnom usložnjavanju političke situacije u BiH”, dodao je.

On je naveo da je SNSD za razgovor o svih 14 prioriteta Evropske komisije istovremeno, te da se neće više raditi na pitanjima koja idu selektivno poput OHR-a i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

“Republika Srpska će dati svoj doprinos onako kako je Narodna skupština rekla”, dodao je.

Lider SNSD-a danas je ponovo kritikovao briselsku, njemačku, američku i britansku administraciju nazvavši ih “ostrašćenim i navijačkim”.

Klix.ba

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM