Bosna i HercegovinaVijesti

Raguž poziva na formiranje hrvatskog entita u BIH! Predlaže osnivanje dva velekantona, tri distrikta…

!! Od sutra možemo osnovati hrvatski entitet i hrvatsku banku u BiH. Prebaciti sav platni promet opština, kantona i preduzeća preko nje. Sada smo zreliji i znali bismo kako to da učinimo. Imamo i svoje partnere koji su članovi EU, poručio je predsjednik Hrvatske republikanske stranke

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž smatra da bez jačeg angažmana i konkretnog pritiska međunarodne zajednice ne može doći do dogovora o Izbornom zakonu na sastanku u Neumu, zbog čega je, kako prenosi Srna, pozvao na osnivanje hrvatskog entiteta u BiH.

– Imamo sve instrumente u svojim rukama i možemo riješiti hrvatsko pitanje. Već sutra možemo osnovati hrvatski entitet i hrvatsku banku u BiH. Prebaciti sav platni promet opština, kantona i preduzeća preko nje. Sada smo zreliji i znali bismo kako to da učinimo. Imamo i svoje partnere koji su članovi EU. Ova generacija ima kapacitet za to, poručio je Raguž.

On je predložio reorganizaciju Federacije BiH u skladu sa osnovnim načelima Vašingtonskog sporazuma i osnivanje dva velekantona – Posavsko-herceg-bosanskog kao većinskog hrvatskog entiteta i Bosansko-podrinjsko-krajiškog kao većinskog bošnjačkog entiteta.

Prema njegovim riječima, bila bi formirana i tri distrikta koja su suvlasništvo ova dva kantona – distrikt Travnik, distrikt Uskoplje-Gornji Vakuf i distrikt Mostar.

– Ovim modelom bi se, praktično, za 58 odsto redukovao birokratski aparat. Federacija bi postala konfederacija sa dva velekantona, što bi anuliralo kasnije u potpunosti federalni nivo. Imali bismo jedinice lokalne samouprave, dva velekantona i državni nivo, objasnio je Raguž.

 

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM