Bosna i HercegovinaVijesti

Na listi Americkih sankcija 52 osobe iz BIH: Ko će se još pridružit dodiku?

Bit će zanimljivo vidjeti ko će iz bh. pravosuđa biti pod sankcijama i zabranom ulaska u SAD

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, njegov savjetnik Milan Tegeltija i njegova supruga Tijana te Mirsad Kukić, predsjednik PDA, neće biti jedine osobe iz BiH na američkoj crnoj listi korumpiranih dužnosnika, prenosi Avaz

Za sada su sankcije proširene u odnosu na Dodika, a na listi je završila i Alternativna televizija. No, ovo je tek početak. Lista će vrlo brzo biti ažurirana i na njoj će se naći i osobe iz pravosuđa i bh. policijskih agencija.

Blokada imovine

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džo Bajden (Joe Biden) izdao je u junu prošle godine naredbu da se pojačaju sankcije za sve one koji doprinose destabilizaciji situacije na zapadnom Balkanu. Ova se naredba počela prošle sedmice i realizirati. I to postepeno. Stejt department, međutim, s ova tri imena neće stati. Na spisku osoba koje će u skorije vrijeme osvanuti pod sankcijama su 52 imena iz Bosne i Hercegovine povezana s koruptivnim režimom.

Sankcije će se nametnuti svima koji su direktno ili indirektno uključeni u korupciju povezanu sa zapadnim Balkanom, poput pronevjere javne imovine, izvlačenja privatne imovine za ličnu korist, u političke svrhe ili podmićivanje. I svima njima bit će blokirana sva imovina koju imaju na teritoriji SAD te će im biti zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Lista kandidata je duga. Međutim, pitanje je ko će se, osim Kukića, od političara iz FBiH naći pod sankcijama. Iz RS bi to, vrlo lako, mogli biti funkcioneri RS poput Nedeljka Čubrilovića, Željke Cvijanović, Radovana Viškovića… Razloga je više.

Posljednja sjednica Narodne skupštine RS o otimanju nadležnosti samo je pojačala američke sumnje da čelnici NSRS i vlasti RS rade na destabilizaciji države. Ali tu su i druge osobe, poput Nenada Nešića, lidera DNS-a, ili Nenada Stevandića. Tu je i sin Milorada Dodika Igor.

Kada je u pitanju Federacija, ranije se spominjalo ime premijera FBiH Fadila Novalića (SDA), kojem se sudi za koruptivne aktivnosti i pranje novca u aferi „Respiratori“.

Na spisku bi se mogao naći i Asim Sarajlić, SDA-ov dužnosnik kojem se već sudi u aferi “Bosna” za nezakonita zapošljavanja i trgovinu utjecajem. Nedavno je optužen i u aferi „Asim“ zbog štimanja unutarstranačkih glasova.

Istraga Tužilaštva

Ovaj SDA-ovac ima dodira i s aferom „Respiratori“, zbog čega je pod istragom Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Mediji mjesecima targetiraju i Mirsada Zaimovića, bivšeg direktora “BH Telecoma”, zbog poslova ove firme s kineskim „Huaweijem“. Na listi bi se mogli naći i pojedinci iz A-SDA, prvenstveno iz ZDK.

Kada je u pitanju hrvatska strana, nije nemoguće da na listi završe i pravomoćno osuđeni Jerko Ivanković Lijanović te pojedini hercegovački biznismeni bliski HDZ-u BiH.

Od Špirića do Zukića

Zbog korupcije na crnoj listi SAD već se nalazi Nikola Špirić, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, koji je na listu dospio u vrijeme administracije Donalda Trampa (Trump).

Osim njega, među najzvučnijim imenima s američke crne liste nalaze se Ante Jelavić, Momčilo Mandić, Biljana Plavšić i Amir Zukić, bivši generalni sekretar SDA.

(Kenan Bešlija)

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM