Bosna i HercegovinaVijesti

MEĐUNARODNA ISTRAGA PROTIV DODIKA: Ukrajina pokrenula postupak, IKONA DOLAZI NA NAPLATU

Tužilaštvo BiH je zatražilo određenu dokumentaciju od institucija Ukrajine putem međunarodne pravne pomoći u vezi s aferom “Ikona”, potvrđeno je za Klix.ba.

Dokumentacija Tužilaštvu BiH još nije dostavljena, a potrebna je kako bi postupajući tužilac bio u mogućnosti odrediti se prema daljim aktivnostima i donijeti tužilačku odluku.

Afera “Ikona” je pala u potpuni zaborav iako je sredinom decembra 2020. godine zatresla bh. javnost nakon što su se pojavili navodi da je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio 300 godina staru pozlaćenu ikonu, koja je pronađena u Lugansku, odakle je ukradena.

Ruska Federacija je vratila poklon Dodiku nakon što je Ukrajinska ambasada u BiH obavijestila Ministarstvo spoljnih poslova BiH da imaju opravdane sumnje da je ikona kulturno blago Ukrajine i da zahtijevaju njen povratak.

Tužilaštvo BiH je zatim formiralo predmet i od tada je saslušan određen broj svjedoka, među kojima je bio i Dodik.

Šef ukrajinske diplomatije Dmytro Kuleba rekao je da njegova država i dalje zahtijeva da rukovodstvo Bosne i Hercegovine vrati 300 godina staru pozlaćenu ikonu ukradenu u Lugansku te dodao da Milorad Dodik laže o porijeklu ikone.

Izvor: Klix.ba

 

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM