Life StyleLjekovite Biljke i ČajeviLjepota i Zdravlje

Ljekovite biljke za liječenje čira na želucu: Recepti i priprema

Čir na crijevima ili želucu nastaje kao poslijedica razaranja želudačne ili crevne sluznice, pod lošim uticajem kiselina koje učestvuju u varenju. Sa druge strane, smatra se da infekcija bakterijom Helicobacter pylori (H. pylori) igra važnu ulogu u nastanku čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

Evo koji su najbolji prirodni lekovi za čir na želucu:

Sok od kupusa
Jedan od najboljih prirodnih lekova za čir na želucu je sok od kupusa. Kupus je bogat prirodni izvor glutamina, aminokiseline koja podstiče proces obnavljanja sluznice creva i uspešno se bori protiv čireva na želucu. Glukozinolati u kupusu sprečavaju rast Helicobacter pylori bakterije u želucu koja doprinosi nastanku čira. Tako da jedna čaša svežeg soka od kupusa može biti posebno dobra za prevenciju ove bolesti. Ukoliko čir na želucu već postoji potrebno je piti po pola čaše soka pre svakog obroka i obavezno pre odlaska na spavanje.

Na ovaj način u većini slučajeva čir na želucu biva izlečen za samo nekoliko nedelja. Efekat je još bolji kada se sok od kupusa pomeša sa sokom od šargarepe, a to se može učiniti direktno u sokovniku.

Cayenne papar
Cayenne papar je takodje odličan prirodni lek protiv čira na želucu. To je naziv za začin sastavljen od mešavine različitih vrsta mlevenih i veoma ljutih chili papričica. U njemu se nalazi aktivni sastojak kapsaicin, što je karakteristično za ljute crvene paprike, a koji ubija štetne bakterije u želucu, uključujući i Helicobacter pylori.

Liječenje čira na želucu treba započeti sa 1/8 kašičice crvene paprike u čaši vode dva puta dnevno, pa posle svakih nekoliko dana pomalo povećavati dozu do maksimalno 1/4 kašičice.

Bokvica
Bokvica je još jedan izuzetno efikasan prirodni lek za čir na želucu. Za to je potrebno nabrati jednu punu kesu listova bokvice, a od sastojaka za pripremu leka potrebni su još: 1/2 tegle meda, 1 limun i 2 kašike maslinovog ulja.

Priprema: oprane listove bokvice i limun bez kore samleti u blenderu. Smesi dodati med i maslinovo ulje, pa sve dobro izmješati.
Čuvati u staklenoj posudi u frižideru.

Način upotrebe: uzima se po 1 kašika tri puta dnevno, pre svakog obroka, u trajanju od mesec dana. Nakon obavezne pauze od nedelju dana nastavlja se sa terapijom.

Napominjemo: Bokvica razredjuje krv, tako da je ne smeju koristiti osobe koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi (hemofiličari), u slučaju obilnih menstruacija, u periodu pripreme za hirurške operacije, posle operacija, i slično.

 

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM