Bosna i HercegovinaVijesti

Željka Cvijanović: Ovo nije revolucija, mi nismo nikakavi revolucinari ni pobunjenici

Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske, izašla je za govornicu nakon što je Milorad Dodik završio svoj govor koji je trajao tačno 60 minuta.

Cvijanović je naglasila da je RS u kontinuitetu bila izložena raznim pritiscima, posebno onih koji su išli ka umanjenju ustavnih nadležnosti.

“Na sceni je bila nelegalna centralizacija zemlje, a u to spada i nametanje odluke o izmjeni Krivičnog zakona BiH od strane Valentina Inzka, kao i brojne sporne odluke Ustavnog suda BiH”, dodala je Cvijanović.

“Republika Srpska nema namjeru uzurpirati bilo šta što po ustavu pripada nekom drugom nivou vlasti. Ni jedna aktivnost institucija RS ne izlazi i neće izlaziti iz ustavnog okvira, niti će ugroziti ustavom predviđenu raspodjelu nadležnosti“, istakla je Cvijanović.

Nakon čega je “spustila lopticu” na zemlju.

“Ovo nije revolucija, mi nismo nikakavi revolucinari ni pobunjenici”, dodala je Cvijanović i još jednom sve strane u Bosni i Hercegovini pozvala na dijalog.

“Smatra se da se jedino vraćanjem u legalne tokove i procese ova kriza može prevazići i tako pomoći Bosni i Hercegovini da normalno profunkcioniše”, dodala je Cvijanović.

Ona tvrdi da dejtonskoj Bosni i Hercegovini nikada nije ni pružena prilika da funkcioniše.

“Činjenica je da su mnoga od nametnutih zakonskih rješenja potvrđena u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ali to ne mijenja činjenicu da su ta rješenja neustavna. Ne isključujem mogućnost da se neke nadležnosti u BiH objedine, radi bolje prohodnosti za građane, ali to mora da bude rezultat domaćeg dogovora, a ne nametanja. Deklaracija o ustavnim pincipima bi trebala da opredijeli našu namjeru da čuvamo i poštujemo Ustav”, podvukla je Cvijanović.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM