Bosna i HercegovinaVijesti

Zamjenica šefa misije OSCE-a iznijela stav SAD i Kanade o zaključcima Skupštine RS

 

Elisabeth Rosenstock-Siller, vršilac dužnosti zamjenika šefa misije, na sjednici Stalnog vijeća Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Beču, navela je da su Sjedinjene Američke Države i Kanada zabrinute zbog političke situacije u BiH.

Prenosimo obraćanje Rosenstock-Siller u cijelosti:

“Sjedinjene Američke Države i Kanada i dalje su zabrinute zbog tekuće političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Zaključci koje je 10. decembra usvojila Narodna skupština Republike Srpske su eskalacijski korak i ugrožavaju institucije na državnom nivou Bosne i Hercegovine i ukupnu stabilnost. Pozivamo sve lidere da napuste zapaljivu retoriku i akcije koje izazivaju podjele.

Pozivamo sve lidere da se odmah ponovo fokusiraju na funkcionalno upravljanje.

Čvrsto vjerujemo da svaki pokušaj poništavanja 26 godina mira i napretka kroz povlačenje iz institucija na državnom nivou i stvaranje paralelnih institucija prijeti podrivanju Daytonskog mirovnog sporazuma, rizikuje regionalnu nestabilnost i stvara teškoće za građane koji traže mir i prosperitet.

Pridružujemo se našim partnerima iz Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske, Italije i Europske unije kako bismo izrazili zabrinutost zbog ove eskalacijske mjere i pozvali na hitan nastavak dijaloga.

Opredijeljeni smo za konstruktivan dijalog sa svim liderima u Bosni i Hercegovini kako bismo okončali političku krizu, vratili se važnom poslu upravljanja i slijedili reforme neophodne za stabilnost i prosperitet.

Sjedinjene Američke Države i Kanada nedvosmisleno podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i prosperitet entiteta Republika Srpska, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko Distrikta u okviru jedne Bosne i Hercegovine”, navela je Rosenstock-Siller, pise RadioSarajevo

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM