Bosna i HercegovinaVijesti

Viktor Orban: Mađarska daje 100 miliona eura pomoći RS

Nakon što je danas objavljen dokument koji je otkrio kako je Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje dogovorio s Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je razmatrano pitanje prenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta, šokirao je i na konferenciji za novinare Viktor Orban, mađarski premijer.

On je prvo kazao kako je “užna granica Mađarske od BiH udaljena tek 70-80 kilometara te da su izbijanjem rata u bivšoj Jugoslaviji deseci hiljada došli u Mađarsku”.

Zatim je poručio:

“Balkan se ne može stabilizirati bez Srba niti bez BiH, a BiH se ne može stabilizirati bez bh. Srba. Srpska nacija je ključna za Balkan”.

Kao da to nije dovoljno, nastavio je dalje te rekao kako je za BiH “izazov kako integrirati zemlju za dva miliona muslimana”.

Odgovarajući na pitanje BIRN-a, Orban je potvrdio da mađarska vlada daje 100 miliona eura finansijske pomoći RS u okviru mađarske politike odgovornog susjedstva za jačanje stabilnosti u regionu, piše Balkansight.

Povezani Članci

Novac je namijenjen za finansiranje malih i srednjih preduzeća u zemlji.

“Na Posebnoj sjednici NSRS planiranoj za 10. decembar, Komesar (Oliver Varhelyi op-a) je pojasnio da će se sjednica zaista održati, ali da će biti najavljen moratorij na donošenje zakona o jednostranom povlačenju iz državnih institucija na period od 6 mjeseci. To je dogovoreno, a predstavnici RS-a će odgovarati za sve suprotne radnje”, naveo je Sattler u ovom izvještaju, pise RadioSarajevo

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM