Bosna i HercegovinaVijesti

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv političara iz RS zbog napada na ustavni poredak

Tužilaštvo Bosne i Hercegovini donijelo je 13. decembra ove godine naredbu o sprovođenju istrage protiv više osoba zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zbog napada na ustavni poredak.

Kako BN saznaje, poziv da se odazovu pravosudnim organima BiH dobili su i predsjednici političkih stranaka zastupljenih u Narodnoj skupštini RS – u svojstvu svjedoka.

Da je dobio poziv potvrdio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić, koji kaže da će se odazvati pravosudnim organima.

“Кao odgovoran čovjek uvijek sam dostupan pravosudnim organima. Na žalost, vjerujem da je ovo više politički nego pravosudni postupak”, kazao je Nešić i naglasio da “odbrana RS može biti samo odbrana, a ne narušavanje ustavnog poretka”.

U pozivu Tužilaštva koji je uručen i predsjednicima opozicionih parlamentarnih stranaka navodi se da se pred Tužilaštvom vodi predmet protiv nekoliko osoba zbog sumnje za počinjenje krivičnog djela “napad na ustavni poredak” i da se pozivaju u svojstvu svjedoka.

Kako BN saznaje, u ovom slučaju osumnjičeni su predlagači, zakonskih rješenja i skupštinskih zaključaka koje je u prethodnom periodu donijela NSRS.

Povezani Članci

Podsjetimo da je nedavno Tužilaštvo BiH tražilo od NSRS informacije u vezi usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskoj opremi na osnovu koga se nadležnost s Agencije za lijekove BiH prenosi na nivo RS.

Među osumnjičenim su Milorad Dodik, kao i šefovi poslaničkih klubova vladajućih stranaka u RS.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM