Bosna i HercegovinaVijesti

Podnesena krivična prijava protiv Dodika: Država BiH je napadnuta, secesija je u toku

Tužilaštvu Bosne i Hercegovine danas je podnesena zajednička krivična prijava Udruženja “Žene žrtve rata” i Instituta za istraživanje genocida Kanada protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U zajedničkom saopćenju oni kažu kako je u ponedeljak 13. 12. 2021. godine Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnesena zajednička krivična prijava Udruženja “Žene žrtve rata” i Instituta za istraživanje genocida Kanada protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Krivična prijava je podnesena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta Republike Srpske, koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države Bosne i Hercegovine. Za nas je secesija u toku. Mi smatramo da je država Bosna i Hercegovina napadnuta zbog kontinuiranog negiranja države Bosne i Hercegovine, ugrožavanja njenog teritorijalnog integriteta, nezavisnosti, suverenosti i državno-pravno-političkog subjektiviteta, radikalnog kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir, što je prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivanje perspektive svih građana, uključujući i građane iz Republike Srpske. Kontinuirani udari na državu Bosnu i Hercegovinu od osumnjičenog su kulminirali usvojenim aktima Narodne skupštine entiteta Republike Srpske od 10. decembra 2021.”, navode oni.

Oni kažu kako smatraju da postoji osnovana sumnja krivičnog djela iz člana zakona koji se odnosi na napad na ustavni poredak, ugrožavanje teritorijalne cjeline, podrivanje vojne ili odbrambene moći oružanoj pobuni, protivzakonitom formiranju vojnih snaga i drugo.

“Odluke Narodne skupštine entiteta Republike Srpske, koje je izglasala politička grupacija okupljena oko Milorada Dodika, direktan su udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine. Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine su dužne da odlučno reagiraju i hitno poduzmu korake iz svoje nadležnosti. Ne smije biti nikakvog odgađanja ili čekanja nekakvih rokova. Jer glasanjem za odluke kojima se najavljuje formiranje parainstitucija i napušta Dejtonski mirovni sporazum, Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvjesnost i nestabilnost čije posljedice mogu biti nesagledive. U svom destruktivnom djelovanju ove snage moraju biti spriječene, institucionalno od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine”, navode dalje.

Jos jednom napominjemo da je entitet Republika Srpska greška u unutrašnjoj strukturi Bosne i Hercegovine, koju potvrđuju brojne presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Pravosnažno utvrđivanje genocida je dovoljan osnov za ukidanje entiteta Republika Srpska, dodaju.

“Vrijeme je da pravosudni organi stanu uz svoju državu – Bosnu i Hercegovinu. Vrijeme je da slobodni svijet stane uz državu Bosnu i Hercegovinu. Vrijeme je da se probosanske snage u Bosni i Hercegovini i van nje okupe na jednom strateškom cilju, odbrani države Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

(klix.ba)

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM