Bosna i HercegovinaVijesti

Ofanziva Berlina kreće prema RS: Njemačka pokrenula inicijativu za uvođenje sankcija

Iz Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, na konferenciji za novinare, odgovarano je na pitanja o secesionističkim naporima Republike Srpske.

Glasnogovornik Christopher Burger odgovarao je na pitanje novinara na koji način će se Miloradu Dodiku staviti do znanja koju cijenu mora platiti za svoje secesionističke tendencije.

“Nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u ponedjeljak popodne, ministrica vanjskih poslova je također rekla da je na marginama ovog sastanka razgovarala sa svojim kolegama da ćemo mi kao EU dati jasan signal protiv i učiniti takve napore da osiguramo da destruktivna politika gospodina Dodika i Republike Srpske ne bude bez posljedica, jer je to oštar i opasan napad na jedinstvo Bosne i Hercegovine i na mir iz Dejtona”, rekao je Burger.

Naglasio je da je jasno da Njemačka neće davati bilateralnu podršku entitetu koji radi na uništavanju Bosne i Hercegovine kao države, te da rade i na nivou EU da se naprave odgovarajuće prilagodbe u raspodjeli projektnih sredstava.

“Posljednjim avanturističkim potezima SNSD-ova koalicija dodatno je otežala mogućnost da neko iz inostranstva investira u RS, jer se u svjetskim medijima svakodnevno prenose negativne vijesti o narušenoj bezbjednosnoj slici i političkim tenzijama u BiH, s posebno naglašenom odgovornošću rukovodstva RS”, rekao je potpredsjednik PDP-a i narodni zastupnik Igor Crnadak.

On kaže da su veoma štetni sukobi i prijetnje rukovodstva RS prema evropskim zemljama s kojima imamo najveću vanjskotrgovinsku razmjenu, poput Njemačke, s godišnjim nivoom razmjene oko 800 miliona maraka, uz uvoz i izvoz skoro na istom nivou.

“Prijetnje sankcijama Njemačkoj, podsjećanje njemačkog ministra inostranih poslova da je potomak nacista i druge nebuloze Milorada Dodika i SNSD-a ne samo da ugrožavaju nove investicije, nego stvaraju ogromne probleme firmama i poslovnim ljudima iz ReS u realizaciji postojećih aranžmana s evropskim kompanijama”, ističe Crnadak.

Crnadak dodaje da su ovih dana u RS zabilježeni slučajevi u kojima je prolongirano potpisivanje velikih vanjskotrgovinskih ugovora s inostranim partnerima, kao i produžavanje postojećih ugovora, upravo iz razloga što su strani partneri osjetili nesigurnost i potencijalnu ugroženost svojih poslova.

“Najtužnije od svega je da SNSD ulazi u opasan radikalizam i vodi RS u neizvjesnost samo zbog interesa nekoliko pojedinaca, jer niko nije ugrozio RS i njene nadležnosti, niti postoje takve inicijative. Kao narodni poslanik, pozivam SNSD-e da zaustavi ludilo i omogući našim firmama, koje su ogromne napore uložile da dostignu visoke standarde kako bi mogli raditi sa zapadnim partnerima, da normalno posluju, a zaposleni da zarađuju svoje plate i prehranjuju porodice”, zaključuje Crnadak, saopćila je Informativna služba PDP-a.

Podsjetimo, specijalni američki predstavnik za Izborni zakon Matthew Palmer i predstavnica Evropske unije Angelina Eichhorst trebali su ove sedmice ponovo posjetiti BiH i nastaviti pregovore o reformi Izbornog zakona.

Međutim – odgodili su dolazak u Sarajevo, pravdajući se trenutnom političkom krizom u Bosni i Hercegovini.

Zvaničnog odgovora zbog čega su Palmer i Eichhorst odbili nastaviti pregovore o reformama Izbornog zakona još nema.

Nisu se oglasili ni bh. zvaničnici, ali je evidentno da je odluka Narodne skupštine RS da se krene u otimanje nadležnosti Bosne i Hercegovine u oblasti pravosuđa, indirektnih poreza i – posebno – odbrane, a rastuću krize generira upravo – Milorad Dodik.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM