Bosna i HercegovinaVijesti

Mađarski Premijer Viktor Orban: Ne može se Balkan stabilizirati bez Srba niti bez BiH

Nakon što je danas objavljen dokument koji je otkrio kako je Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje dogovorio s Miloradom Dodikom održavanje posebne sjednice Narodne skupštine RS na kojoj je razmatrano pitanje prenosa nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta, šokirao je danas i Viktor Orban, mađarski premijer.

On je na konferenciji za novinare govorio i o aktuelnim temama u zemlji, Europi, ali i Bosni i Hercegovini.

Orban, koji je najavio posjetu Sarajevu za 25. januar, gdje dolazi na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltije, u BiH je boravio i u novembru ove godine, ali tada se sastao jedino sa Dodikom.

! / “Istraga” tvrdi: Kako je Dodik s evropskim komesarom ‘dogovorio’ sjednicu NSRS?
Odgovarajući na novinarsko pitanje o “bliskim vezama” sa Dodikom, Orban je kazao kako je južna granica Mađarske od BiH udaljena tek 70-80 kilometara te da su izbijanjem rata u bivšoj Jugoslaviji deseci hiljada došli u Mađarsku, piše N1.

“Ako tamo dođe do sukoba, doći će i u Mađarskoj već sljedećeg jutra”, kazao je dodao kako je srpska nacija ključna na Balkanu.

“Balkan se ne može stabilizirati bez Srba niti bez BiH, a BiH se ne može stabilizirati bez bh. Srba. Srpska nacija je ključna za Balkan”, podvukao je Orban, navodi se u službenom saopštenju sa konferencije za novinare.

Na četverosatnoj pres konferenciji, koju je predstavnik premijerovog ureda Zoltan Kovacs nazvao maratonskom, bilo je riječi i o proširenju Europske unije, a mađarski zvaničnik je rekao kako po tom pitanju “zvijezde trenutno ne stoje dobro”. Posebno se osvrnuo na pridruženje BiH.

“Izazov sa BiH je kako integrirati zemlju za dva miliona muslimana”, naglasio je Orban, te zaključio:

“U svakom slučaju, mi ćemo i dalje biti kapija čak i ako zapadne države članice EU još ne žele da uključe zemlje zapadnog Balkana”.

Vrijedi dodati i kako je Varhely koji je diplomata upravo iz – Mađarske.

 

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM