Bosna i HercegovinaVijesti

Istraga u Austriji: Dodik Incku platio milion i po za nametanje zakona?

Prema još uvijek nezvaničnim informacijama, Vlada Austrije preko ministarstva unutrašnjih poslova i ministra Karl Nehamera prikuplja informacije o predsjedniku SNSD Miloradu Dodiku i bivšem visokom predstavniku Valentinu Incku a koje se tiču koruptivnog djelovanja.

Nadležno ministarstvo, Direkcija za zaštitu države i obavještajna služba Austrije (DSN) raspolažu podacima prema kojima je član Predsjedništva BiH navodno platio 1,5 miliona evra bivšem visokom predstavniku za nametanje izmjena krivičnog zakona BiH (negiranje genocida u Srebrenici) i to u cilju vraćanja političkog rejtinga i opstanka na vlasti. Prema izborima bliskim austrijskim bezbjednosnim krugovima, Dodik je suočen sa ogromnim padom stranačkog rejtinga, problemima u funkcionisanju institucija i gubitkom uticaja u pravosuđu, platio bivšem visokom predstavniku da pokrene teme koje će u drugi plan staviti Dodikovu odogovrnost i istrage za korupciju kao i kriminal za vrijeme pandemije u režiji najviših funkcionera SNSD i njihovih koalicionih partnera.

Isti izvor ističe da je sličan dogovor postignut i sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, da se preko sudija Ustavnog suda BiH Mirsada Ćemana i Seade Palavrić ospore pojedine odredbe Zakona o šumama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Namjera Dodika i Izetbegovića je dizanje nacionalnih tenzija i zaoštravanje ukupne situacije u BiH u cilju skretanja pažnje sa realnih problema i odgovornosti za teško stanje u zemlji,a krajnji cilj je opstanak na vlasti po svaku cijenu nakon izbora 2022. godine. Dodik navodno već ima saznanja da bi se slučajevima korupcije moglo aktivno baviti i BiH pravosuđe i zato hoce što prije da donese novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske. Аli ako se pokažu osnovanim sumnje koje provjeravaju austrijski istražni organi, čitava predstava će pasti u vodu sa velikim posljedicama i po Dodika i po bivšeg visokog predstavnika Incka.

Izvor: BanjaLuka 

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM