Bosna i HercegovinaVijesti

Dodik svojim neglasanjem ostavio četiri bolnice u RS bez donacija !!

Sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine i danas je održana bez koncenzusa, Milorad Dodik nije glasao za važne odluke.

Predsjedavajući Željko Komšić i član Predsjedništva Šefik Džaferović glasali su Za, ali zbog Dodikovog glasa protiv, nije postignut konsenzus o odlukama iz oblasti vanjske politike zbog čega će biti uvrštene na dnevni red sljedeće redovne sjednice.

Također nije postignut konsenzus o odlukama iz oblasti pokretanja pregovora za zaključivanje međunarodnih sporazuma, prihvatanje sporazuma i određivanje potpisnika, te davanje odobrenja za zaključivanje sporazuma po Odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici donijelo Odluku o odbijanju molbe za pomilovanje jedne osuđene osobe.

Dodik je svojim neglasanjem, UKC u Banjoj Luci i bolnice u Gradiški i Trebinju ostavio bez tri mobilna aparata za ultrazvuk. Također je spriječio da bolnica u Bijeljini dobije ambulantna kola. Radi se o opremi koja je osigurana u sklopu pomoći Japana u vrijeme pandemije u vidu granta od 100 miliona japanskih jena.

Ambulantna kola, pomoć Vlade Japana, trebala je dobiti i bolnica u Brčkom, kao i kantonalne bolnice u Livnu i Bihaću, dok su rengen aparate trebale dobiti bolnice u Goraždu i Orašju, a bolnica u Novoj Bili ultrazvuk.

Odluku o prihvatanju pomoći japanske vlade zdravstvenim ustanovama u BiH, odnosno entitetima RS i Federaciji kao i distriktu Brčko, Predsjedništvo je donijelo u februaru ove godine, a potpisnik te odluke je tadašnji predsjedavajući Milorad Dodik.

Njegovo glasanje je i građane iz bh. entiteta koje on zastupa uskratio vrijednih donacija.

Glasao je Dodik i protiv Sporazuma o finasiranju Programa aktivnosti prekogranične saradnje Srbija-BiH za 2020. godinu između Europske komisije, Vlade Republike Srbije i BiH pa tako može propasti oko 1.8 miliona eura za prekograničnu saradnju koji je Europska komisija izdvojila za finansiranje ovog projekta.

Razmatranje ovog Sporazuma je hitno jer ukoliko se ne potpiše do 31. decembra ove godine sredstva predviđena za projekte propadaju i ne mogu se dalje koristiti.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM