Bosna i HercegovinaVijesti

Amerikanci objavljuju imena političara protiv kojih će biti uvedene sankcije

Sjedinje Američke Države sljedeće sedmice će uvesti sankcije protiv zvaničnika stranih vlada i ljudi koje optužuju za korupciju i kršenje ljudskih prava.

Također, pozvat će vladine zvaničnike iz više od 100 zemalja koje će učestvovati u samitu za demokratiju da uvedu slične mjere.

Sankcije će doći uoči samita koji je ranije najavljen, a bit će održan u Washingtonu, piše američki list Wall Street Journal i objavljuje neke detalje.

Pozivajući se na izvore iz administracije predsjednika Joeja Bidena, pomenuti izvor piše da zvaničnici Bijele kuće sankcije vide kao važno oružje u naporima Bidenove administracije da pokrene ono što naziva demokratskom obnovom širom svijeta.

Administracija je takođe rekla da će dati prioritet obezbeđivanju koordinisane međunarodne akcije koja je ključna za osiguranje djelotvornosti sankcija.

“Tokom sedmice Ministarstvo finansija će poduzeti niz radnji kako bi odredilo pojedince koji su uključeni u zlonamjerne aktivnosti koje potkopavaju demokratiju i demokratske institucije širom svijeta, uključujući korupciju, represiju, organizovani kriminal i ozbiljna kršenja ljudskih prava”, rekao je zvaničnik.

Wall Streat Journal piše da američki zvaničnici nisu naveli kome će biti uvedene sankcije.

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina nije pozvana na Bidenov samit za demokratiju. Zanimljivo da osim BiH poziv nisu dobile ni Rusija, ni Kina.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM