Bosna i HercegovinaVijesti

DODIK NAKON SASTANKA SA ESCOBAROM: RAT NIKAD NIJE BIO OPCIJA ZA REPUBLIKU SRPSKU. TREBA OČUVATI MIR

Rat nije opcija za rješavanje bilo kakvih pitanja u BiH i svi procesi treba da budu politički – rekao je Milorad Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, a nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, Gabrijelom Escobarom.

Dodik kaže da je pitanje rata tema koja nema nikakvog realnog osnova.

– Ni ja ni bilo ko iz Republike Srpske nije prizivao rat kao opciju i u tom pogledu smo apsolutno saglasni da treba očuvati mir – poručio je Dodik.

Između ostalog, on je kazao da pripremaju ozbiljan rješenja.

“U pitanju Dejtonskog mirovnog sporazuma nemamo nekih suprotnih mišljenja, samo to vidimo na dva načina. Nisam imao potrebu da se pravdam. Mi hoćemo ozbiljna rješenja. Pripremamo dokumente što se tiče nekih ozbiljnih rješenja. Ići ćemo u NSRS, pocučemo saglasnost što se tiče vojske. Uradit ćemo novo zakondavstvo. Veoma je važno znati da oružane snage ne mogu da popune kvote. Sve sam to fino rekao Escobaru”, kazao je Dodik.

Naveo je kako je spreman za dijalog po svim pitanja.

“Naše prigovore smatra fustracijom. Frustirani smo debelo. Ovo nije pravna država. Imali smo značajan razgovor oko svih pitanja. Nemamo saglasnost oko svih pitanja. RS će nastaviti da se brine o sebi. Razgovarali smo i o pitanju Otvorenog Balkana. Muslimani ne vjeruju u tu incijativu. Kod mene su otvorena vrata za Otvoreni Balkan. Ne vidim razlog da ne pružimo podršku ovoj priči. I Vijeće ministara i Predsjedništvo BiH radi. Mi ćemo nastaviti da radimo u skladu sa Ustavom BiH. Nastavljamo sa aktivnostima, jasno je rečeno ovo Escobaru. Ja sam za razgovor. Zadovoljan sam ovim sastankom. Iskuljučujem mogućnost za ratnu opciju”, naveo je lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM