Bosna i HercegovinaVijesti

SMIJE LI SE DOZVOLITI DA SE U FBIH UMJESTO SA 65 IDE SA 67 GODINA U PENZIJU?

Građani Federacije BiH u penziju će i narednih godina ići sa 65 godina, iako se špekuliše da bi ta granica mogla biti pomjerena na 67 godina.

Građani Federacije BiH u penziju će i narednih godina ići sa 65 godina, iako se špekuliše da bi ta granica mogla biti pomjerena na 67 godina.

Potvrdio je ovo za Klix.ba Kenan Spahić, pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike za oblast penzijsko-invalidskog osiguranja, koji je kazao kako se radi o apsolutno neistinitim informacijama koje su se pojavile u javnosti.

“Ni Vlada FBiH niti Ministarstvo ne razmišljaju trenutno o tome da se poveća dobna granica za odlazak u penziju. Federalni zavod za penzijsko-invalidsko osiguranje je stabilan po pitanju isplate. Početkom godine prešli su na trezorski način poslovanja, što je dodatna sigurnost za penzionere, gdje Federacija garantuje isplatu penzija”, kazao nam je Spahić.

Kazao je Spahić i kako se doprinosi i sve ostale naplate obavljaju solidno te kako su parametri za narednu godinu takvi da bi se već početkom godine moglo ići u redovno povećanje, odnosno usklađivanje, penzija, a pomenuo je i mogućnost vanrednog povećanja.

“Zakon o PIO nije zakon koji se mijenja svake godine. Istina, trenutno imamo neke izmjene, ali ovi parametri se makar narednih desetak godina neće mijenjati”, zaključio je Spahić.

O mogućnosti pomjeranja dobne granice za penziju razgovarali smo i s predsjednikom Udruženja poslodavaca FBiH Adnanom Smailbegovićem, koji nam je kazao kako to ne bi bila velika razlika i ako bi se granica pomjerila za dvije godine.

Neka bolovi u leđima i koljenima nestanu! Najbolji preparat na tržištu je tu!

Faruk Hadžić, ekonomski analitičar, tvrdi kako postoje dokumenti koji nisu javno dostupni te da je rađena i studija o pomjeranju dobne granice za odlazak u penziju, a kaže i kako ga ne bi iznenadilo da se u dogledno vrijeme dobna granica podigne i na 70 godina.

“Razlog je jednostavan, a to je da je starijih u BiH sve više, a mladih sve manje. Agencija za statistiku BiH je prije nekoliko godina objavila da je broj radnika starijih od 50 godina oko 42 posto svih zaposlenih radnika ili da su od pet radnika dva starija od 50 godina. To znači da će minimalno 300.000 radnika u narednih 10-15 godina biti dio penzionog sistema, a pitanje je koliko će mladih u tom periodu napustiti državu”, kazao je Hadžić te dodao kako se hitno treba raditi na strategiji koja će spriječiti ili bar ublažiti odlazak mladog i radno sposobnog stanovništva iz BiH.

 

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM