Bosna i HercegovinaVijesti

DŽAFEROVIĆ: AKO SE SRUŠI DEJTON NESTAT ĆE ENTITETI

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je da je današnja kriza najopasnija koju BiH proživljava od Dejtonskog sporazuma.

Prema njegovim riječima, otvoreno se prijeti i već se poduzimaju neki konkrektni koraci kojima bi se destruirale institucije BiH, dakle teško povrijedio suverenitet Bosne i Hercegovine i otvoreno se prijeti teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

“Ja vjerujem da će institucije Bosne i Hercegovine dati odgovor na sve ove izazove, da će zaštititi suverenitet BiH i teritorijalni integritet. Tu mislim i na međunarodnu zajednicu, jer je i ona na neki način institucija BiH, jer je sastavni dio Dejtonskog sporazuma i oni ovdje imaju svoje obaveze, kako u pogledu civilnog, tako i vojnog aspekta implementacije Dejtonskog mirovnog sporazma”, rekao je Džaferović.

Vjeruje da neće biti dozvoljeno da se umanjuje kapacitet institucija BiH, “što ovih dana imamo na djelu”.

“Svi znamo da je to samo jedan korak ka kranjem cilju retrogradnih snaga, a to je podjela BiH. U tome nikada neće uspjeti. Mnogo jači su u mnogo težim okolnostima atakovali na BiH i nisu uspjeli u svojim nakanama. Ovi današnji trebaju nešto da nauče iz historije. Lekcija iz historije glasi, ko god je atakovao na BiH, na njen suverenitet i integritet, završio je u Hagu i na smetljištu historije. Tako će završiti i ovi današnji”, smatra Džaferović.

Prema njegovim riječima, ovo što vidimo od Milorada Dodika posljednjih dana je nerazumno, vodi nas u destabilizaciju prilika u BiH, u rušenje Dejtonskog sporazuma piše Klix.

“Ako isprovocira situaciju koja destabilizira stanje u BiH i koja ruši Dejtonski mirovni sporazum, onda mora znati da će on biti taj, i oni koji ga podržavaju, koji će pretrpjeti najveće štete i da će štete pretrpjeti entitet za koji tvrdi da ga predstavlja. Ne bude li Dejtona, BiH opstaje, ona je bila i prije Dejtona, nestaje ono što je nastalo u Dejtonu, a to su entiteti, i neka dobro povede računa o tome”, zaključio je član Predsjedništva BiH.

Edin.R

08.10.1987 Srebrenica Minnesota USA - Moje Podrinje, moj zavičaj.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back to top button

SVIĐA VAM SE OBJAVA? PODRŽITE NAŠ RAD LAJKOM